Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 00:29:57 Loos Alarm Oms Handmelding Azc Hoogeveen Kinholtsweg Hoogeveen Prio Eenheid | Blusgroep A Brandweer Hoogeveen Drenthe
vrijdag 23 februari 2018

Archief

Overheid start met verspreiding jodiumtabletten

Gemaakt: Vrijdag, 29 september 2017 19:27

COEVORDEN - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verspreidt vanaf 10 oktober uit voorzorg jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen. Zo ook in veel gemeenten in het oosten van het land. Vlak over de grens bij Lingen staat namelijk een kerncentrale. De tabletten worden per post verzonden. Bij de tabletten zit ook een brochure met informatie.


Waarom
Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Dat kan door inademen in de schildklier terecht komen. Door jodiumtabletten in te nemen raakt de schildklier verzadigd met jodium. Er komt dan minder radioactief jodium in de schildklier. Dit verkleint de kans op schildklierkanker bij jonge mensen. Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. De jodiumtabletten zijn dan direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Bij een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Dat scheelt kostbare tijd.

 

Wie
De jodiumtabletten worden per post verzonden naar huishoudens met:

  • kinderen tot 18 jaar die binnen 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen
  • inwoners tussen de 18 en 40 jaar die binnen 20 kilometer afstand van een kerncentrale wonen

 

Kinderen hebben de meeste kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium. Jongere mensen tussen de 18 en 40 lopen minder risico. Dat verklaart het verschil in afstanden.

 

Mensen boven de 40 krijgen de tabletten niet. De schadelijke bijwerking is op die leeftijd groter dan de kans op schildklierkanker.

 

Zwangere vrouwen kunnen zichzelf en hun ongeboren kind beschermen door zelf de vereiste dosis jodiumtabletten in te nemen. Vanaf de tweede week van oktober zijn die tabletten verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. De adviesprijs is € 2,95. Voor meer informatie kunnen zij terecht bij de verloskundige, de gynaecoloog of huisarts.

 

Wanneer
Als er een kernongeval gebeurt is het niet altijd nodig om jodiumtabletten te slikken. Dat hoeft alleen als er een wolk met radioactief jodium in de buurt komt. Daarom moeten de jodiumtabletten pas worden ingenomen op het moment dat de overheid dit adviseert. Dat gebeurt via:

Gert Vos trapt Week van de Opvoeding af op de Titus Brandsmaschool

Gemaakt: Vrijdag, 29 september 2017 20:02

HOOGEVEEN - Van 2 oktober tot en met 8 oktober 2017 vindt de Week van de Opvoeding plaats. Dit jaar is het thema 'buiten de lijntjes'. Het opvoeden van kinderen en jongeren is belangrijk maar soms best lastig. Daarom staat de hele week in het teken van opvoeden en ouderschap. Ouders én professionals die te maken hebben met opvoeden staan er namelijk niet alleen voor.

 

Buiten de lijntjes
Soms zitten de oplossingen in onverwachte hoek en loop je daar tegenaan door 'out of the box' te denken en 'buiten de lijntjes' te kleuren. Want iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal en eigen behoeften, niemand hoort in een hokje. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) helpt graag mee met het kleuren buiten de lijntjes. Daarom biedt het CJG Hoogeveen aan alle peuterspeelzalen en basisscholen in de gemeente stoepkrijt aan, zodat alle kinderen kunnen beginnen met het kleuren buiten de lijntjes.

 

Aftrap
De aftrap van de Week van de Opvoeding 2017 begint in Hoogeveen op de Titus Brandsmaschool. Wethouder Gert Vos overhandigt hier het eerste doosje stoepkrijtjes aan de school en kleurt hiermee samen met de kinderen op creatieve wijze buiten de lijntjes. Tijdens de Week van de Opvoeding vinden meerdere activiteiten plaats, waaronder de verkiezing ´Leukste opa of oma van Hoogeveen´ en het Kenniscafé voor CJG-professionals. Kijk voor meer (opvoed)informatie ook de rest van het jaar op www.cjgdewolden-hoogeveen.nl.

Brandweer van Hoogeveen rukt uit voor schoorsteenbrand in Hollandscheveld

Gemaakt: Vrijdag, 29 september 2017 22:11

HOLLANDSCHEVELD - De brandweer van Hoogeveen rukte vrijdagavond uit naar de Langedijk in Hollandscheveld na een melding van een schoorsteenbrand. Het betrof een rietgedekt pand dus werd naast tankautospuit, de hoogwerker ook uit voorzorg het schuimblusvoertuig ingezet.

 

De brandweer was tijdig aanwezig om erger te voorkomen. De schoorsteen werd geveegd en het pand geventileerd om de rook te verjagen.

Gewonde bij aanrijding tussen twee auto’s op A37 bij Nieuwlande

Gemaakt: Zondag, 01 oktober 2017 15:53

NIEUWLANDE - Op de A37 zijn zondag twee personenauto's met elkaar in botsing gekomen ter hoogte van Nieuwlande bij een zogenaamde kop-staart aanrijding. Ze reden beiden richting Knooppunt Holsloot.

 

De ene auto kwam in de middenberm tot stilstand, de andere schoot recht via de vluchtstrook de berm in. Na onderzoek door het ambulancepersoneel bleek dat een persoon naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. Over de exacte oorzaak is niets bekend.

 

Door het ongeval en wegafsluiting ontstond er een file van zo'n drie kilometer.

Komt u ook naar de infomarkt over de bouw van het Kindcentrum Wolfsbos?

Gemaakt: Dinsdag, 03 oktober 2017 21:36

HOOGEVEEN - Op woensdag 11 oktober is er tussen 19.00 en 21.00 uur een inloopmarkt over de bouw van het Kindcentrum Wolfsbos.

 

De scholen de Goudvink en de Krullevaar gaan samen met Spelerwijs de komende jaren toewerken naar nieuwbouw. Op woensdag 11 oktober organiseren de betrokken partners een inloopmarkt waar u tussen 19.00 en 21.00 uur kunt binnenlopen voor informatie over de plannen, de locatie, de planning en de bestemmingsplanprocedure. U kunt hier vragen stellen, in gesprek gaan met de betrokken partners en ook uw visie meegeven.

 

Locatie: Basisschool de Goudvink, De Vink 6 Hoogeveen.

Samen bouwen aan de toekomst van Hoogeveen

Gemaakt: Dinsdag, 03 oktober 2017 21:42

HOOGEVEEN - Wat vinden inwoners, organisaties en ondernemers in de gemeente Hoogeveen belangrijk voor de toekomst van Hoogeveen? Die vraag staat centraal tijdens twee bijeenkomsten die het college van burgemeester en wethouders organiseert.


De gemeente Hoogeveen werkt met visies, richtingwijzers voor Hoogeveen op de lange termijn. De huidige visies zijn verouderd en daarom toe aan een update. Burgemeester Karel Loohuis: 'We willen als college van burgemeester en wethouders de visies oppoetsen, maar dat niet alleen doen. In Hoogeveen zijn we betrokken bij elkaar, dat merk ik elke dag weer. Daarom nodigen we mensen uit ook betrokken te zijn bij deze visies. De samenleving is van ons allemaal, dus we bouwen ook samen aan de toekomst. Waar zou de gemeente de komende jaren extra aandacht voor moeten hebben? Iedereen die hierover wil meedenken en praten is van harte welkom.'

 

Programma
De eerste bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 17 oktober. De toekomst van Hoogeveen wordt besproken aan de hand van vier thema's: economie, fysiek domein, sociaal domein en veiligheid. Bij het thema economie gaat het om bedrijventerreinen, het faciliteren van ondernemers, het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid en aandacht voor groei van werkgelegenheid. Onder het fysiek domein valt de inrichting van de stad, de dorpen en het buitengebied, het bouwen en wonen. Leefbaarheid, talentontwikkeling en meedoen horen bij het thema sociaal domein. Bij het thema veiligheid is de vraag hoe het veiligheidsgevoel van alle Hoogeveners te vergroten. Boven deze vier thema's hangt de fundamentvisie: hoe wil het gemeentebestuur besturen? Deze onderwerpen komen allemaal aan de orde tijdens deze bijeenkomst. Met behulp van vragen en stellingen hoopt het college veel input op te halen.

 

Vervolg
Na deze bijeenkomst gaat het college aan de slag met de opgehaalde ideeën. Op maandagavond 13 november laat het college dan zien hoe zij de suggesties heeft verwerkt. Inwoners, ondernemers en organisaties zijn dan opnieuw welkom, die avond om te reageren op de concept visies. Daarna legt het college van burgemeester en wethouders de deelvisies voor aan de gemeenteraad. Begin 2018 neemt de raad na debat een besluit. Vervolgens zijn de deelvisies een leidraad voor de uitvoering in programma's en projecten de komende jaren. Na de verkiezingen van maart volgend jaar gaan de nieuwe raad en het nieuwe college ermee aan de slag.

 

Aanmelden
U kunt zich aanmelden vóór 9 oktober door een mail te sturen naar Bianca Kort: b.kort@dewoldenhoogeveen.nl. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 17 oktober van 19.15 – 21.30 uur bij De Magneet (Grote Beer 20 in Hoogeveen).

Kindpakket: gelijke kansen voor alle kinderen

Gemaakt: Dinsdag, 03 oktober 2017 21:45

HOOGEVEEN - Eén op de negen kinderen kan niet meedoen aan activiteiten die voor leeftijdgenootjes heel gewoon zijn. Ouders hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en geld voor extraatjes voor de kinderen is er dan vaak niet. Het Kindpakket geeft kinderen wel die mogelijkheid. Vanaf 1 oktober 2017 is het Kindpakket bereikbaar voor meer kinderen, want de inkomensgrens is verhoogd.

 

De gemeente Hoogeveen vindt het belangrijk dat alle kinderen meedoen en dat alle kinderen gelijke kansen hebben op een mooie toekomst in Hoogeveen. Wethouder Gert Vos vertelt: 'Met Jong Hoogeveen wil ik samen met partners, ouders en kinderen een veilige, stimulerende omgeving om op te groeien creëren. Een omgeving waarin alle kinderen uit de gemeente Hoogeveen hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen. Met als doel om kinderen meer kansen te bieden als het gaat om bijvoorbeeld onderwijs, werk en 'meedoen' in de maatschappij. Er is helaas een grote groep kinderen die niet mee kan doen omdat hun ouders niet genoeg geld hebben. Voor die kinderen is er het Kindpakket. En door de inkomensgrens te verhogen, krijgen nog meer kinderen toegang tot het Kindpakket en kunnen dus nog meer kinderen meedoen in Hoogeveen.'

 

Kindpakket
Het Kindpakket is een verzameling van regelingen voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Op basis van de wensen van kinderen en hun ouders is het Kindpakket samengesteld. Zo zit fietsonderhoud voor een veilige fiets, een jaarabonnement van de Speel-O-Theek, een twaalfbadenkaart voor zwembad de Dolfijn, een identiteitskaart of reisdocument voor statushouders voor kinderen, in het pakket. De activiteiten uit het kindpakket komen rechtstreeks ten goede aan de kinderen.

 

Van 110% naar 120%
De inkomensgrens was tot 1 oktober 110% van het sociaal minimum. Het college heeft ingestemd met een verhoging tot 120%. Gert Vos: 'Ik ben hier heel blij mee, want nu kunnen 450 kinderen gebruik maken van het Kindpakket, die anders buiten de boot zouden vallen. Deze verhoging past mooi in de lijn van de doorontwikkeling van het Kindpakket. Hiermee kunnen we meer kinderen in Hoogeveen bereiken. Wij vinden het belangrijk dat kinderen dezelfde kansen krijgen.'

 

Meer informatie
Het aanmeldformulier en alle informatie over het Kindpakket staat op www.hoogeveen.nl/kindpakket.

Drugslab aangetroffen in bedrijfspand De Pol

Gemaakt: Woensdag, 04 oktober 2017 16:33

DE POL - In het Overijsselse De Pol is in een bedrijfspand een drugslab aangetroffen. De politie is de hele dag al bezig met onderzoek in en rond het pand. De omgeving is hierbij afgesloten voor al het verkeer, de brandweer van Heino is ter plaatse voor facilitaire ondersteuning.

 

Op het moment van de inval was een 46-jarige man uit Rotterdam aanwezig. Hij is aangehouden als verdachte in de zaak. In de loods is apparatuur en grondstoffen aangetroffen voor het vervaardigen van drugs.

Sporters uit gemeente leveren topprestaties!

Gemaakt: Woensdag, 04 oktober 2017 18:56

HOOGEVEEN - Hoogeveen is dan wel niet verkozen tot Sportgemeente van het Jaar, maar topsporters hebben we zeker! En daar zijn we trots op.

We feliciteren Michelle Benjamins uit Nieuwlande, die zaterdag tijdens het NK judo brons bethaalde in de klasse tot 63 kg. En ook een pluim voor judoka Natasja Meijer uit Nieuwlande! Zij werd in Italië voor de derde keer wereldkampioen bij de veteranen. De gemeente feliciteert ook Stefan van de Belt, jeugdschutter bij HSV. Hij werd maar liefst twee keer Nederlands kampioen tijdens het NK luchtgeweer.

Busje met Roemenen belandt in de sloot

Gemaakt: Woensdag, 04 oktober 2017 22:37

HOOGEVEEN - Bij een ongeval op de A37 ter hoogte van Hoogeveen is een busje met acht Roemenen in de sloot beland.

 

Het busje reed in de rij richting Emmen richting Knooppunt Hoogeveen en kwam ter hoogte van de op en afrit Hoogeveen-oost in de problemen. Bij het ongeval raakte een inzittende zo ernstig gewond dat deze naar het ziekenhuis in Zwolle is afgevoerd.

Motorrijder uit Barneveld omgekomen bij ongeval op de A28

Gemaakt: Vrijdag, 06 oktober 2017 16:21

HOOGEVEEN - Een 72-jarige motorrijder uit Barneveld is vrijdagmiddag om het leven gekomen bij een ernstig ongeval op de A28 bij Hoogeveen.

 

De motorrijder verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur waarna een aanrijding volgde met een 55-jarige automobilist uit Drachten. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De politie doet nader onderzoek en maakt een registratie van het ongeval.

 

In verband met het onderzoek door de VOA en de berging van het slachtoffer was de A28 afgesloten in noordelijke richting.

Fietser gewond bij aanrijding in Hoogeveen

Gemaakt: Maandag, 09 oktober 2017 17:26

HOOGEVEEN - Bij een ongeval op de kruising Van Limburg Stirumstraat met de Nicolaas Beetstraat in Hoogeveen is maandagmiddag een fietser gewond geraakt.

 

Door nog onbekende oorzaak kwam de fietser in botsing met een personenauto. Het slachtoffer belandde hierbij op het wegdek.

 

Politie en ambulance kwamen ter plaatse voor assistentie. Het slachtoffer is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Inzet voor mensen met een beperking

Gemaakt: Maandag, 09 oktober 2017 21:47

HOOGEVEEN - De gemeente Hoogeveen werkt met inwoners aan het verbeteren van kansen voor mensen met een beperking. Mensen met een beperking moeten gelijke rechten en kansen hebben en kunnen meedoen en welkom zijn bij bedrijven, organisaties en instellingen. Bij een grote startbijeenkomst wordt informatie verstrekt en wordt de zelfontwikkelde 'Thermometer voor Toegankelijkheid' uitgereikt.

 

Hiermee wordt op een Hoogeveense manier invulling gegeven aan het recent afgesloten VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap of chronische ziekte. Om dit te bereiken is er een werkgroep "Hoogeveense Agenda voor Toegankelijkheid en Inclusie (HATI)" van betrokken Hoogeveense inwoners samengesteld. In de werkgroep HATI zitten vertegenwoordigers van de WMO-raad, het Senioren Platform, het Gehandicaptenplatform, WAC-Hoogeveen en de gemeente Hoogeveen. Een bredere samenwerking is noodzakelijk om resultaat te boeken. Daarom nodigt zij Hoogeveense bedrijven, organisaties, verenigingen en ervaringsdeskundigen uit voor een bijeenkomst op maandag 30 oktober, om 20.00 uur, in De Tamboer.

 

Uitreiking thermometer
Tijdens deze bijeenkomst wordt toelichting gegeven over het VN-verdrag, gaat men met elkaar in gesprek en krijgt men de thermometer uitgereikt. De thermometer bestaat uit een vragenlijst die op maat is gemaakt voor iedere organisatie. Hiermee is te meten hoe goed een organisatie al gelijke kansen biedt aan mensen met een beperking. En waar dat misschien nog beter kan. De avond wordt geleid door wethouder Erik Giethoorn.

 

Agenda
Na de startbijeenkomst is er op 28 november een vervolgbijeenkomst, waarbij samengewerkt wordt aan het opstellen van een 'Hoogeveense Agenda Toegankelijkheid en Inclusie 2018'. Daarop komen de concrete acties te staan die uitgevoerd gaan worden om mensen met een beperking gelijke kansen te bieden.

 

Organisaties, bedrijven en inwoners die aanwezig willen zijn, kunnen zich aanmelden via: secretariaatdienstverleningenbeleid@dewoldenhoogeveen.nl, onder vermelding van: bijeenkomst HATI.

Gewonde bij steekpartij op station Hoogeveen

Gemaakt: Dinsdag, 10 oktober 2017 22:17

HOOGEVEEN - Een 19-jarige inwoner van Hoogeveen is dinsdagavond op het plein voor het treinstation in zijn woonplaats na een ruzie neergestoken. De man raakte daarbij zwaar gewond. Agenten konden niet veel later in een stilstaande trein op het station in Meppel twee verdachten aanhouden.


Eerste hulp
Surveillerende agenten kregen een melding dat bij het station iemand zou zijn neergestoken. Omstanders verleenden eerste hulp. Dit werd al snel door het personeel van de ambulancedienst overgenomen. Het slachtoffer raakte zwaar gewond en werd vervolgens per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

 

Onderzoek
Door de politie werd direct een onderzoek gestart. Daarbij werd gesproken met betrokkenen en getuigen. Ook werd sporenonderzoek verricht. Al snel kwam zicht op twee verdachten. Dit duo was inmiddels met de trein richting Meppel vertrokken. Meerdere agenten gingen naar het station van Meppel en in de betreffende trein werden twee inwoners van de stad Groningen van 18 en 21 jaar aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. De aanleiding van de ruzie is nog onduidelijk.

Jaron Tichelaar nieuwe koploper Duurzamer Hoogeveen

Gemaakt: Donderdag, 12 oktober 2017 19:54

HOOGEVEEN - Ieder jaar rond de Dag van de Duurzaamheid nodigt wethouder Gert Vos een koploper op het gebied van duurzaamheid uit voor een ontbijt. Vanochtend was de eer aan Jaron Tichelaar uit Noordscheschut.

 

Op het LinkedIn profiel van Jaron Tichelaar staat: energieproducent in wording, voor een leefbare wereld voor iedereen. "Dat alleen al, is reden genoeg om deze jongen in de gaten te houden," zegt Gert Vos.

 

Duurzame energie
Het begon allemaal met een project op school: "Door het project 'Hoogeveen Straks' op school ben ik geïnspireerd geraakt door duurzaamheid. Ik ben nu bezig om een bedrijf op te starten dat groene stroom opwekt in Duitsland." Jaron is 15 jaar oud en zit in 5 VWO van RSG Wolfsbos in Hoogeveen. Hij is erg gedreven en ambitieus als het gaat om duurzaamheid. Hij is bezig met zijn waterkrachtproject in Duitsland, is geïnterviewd door RTV Drenthe en zit als serieuze gesprekspartner met verschillende partijen om tafel. Gert Vos is blij met zijn initiatief en zijn energie: "Heel bijzonder hoe jij laat zien wat jij in je mars hebt en wat jou drijft."

 

"Als ik wethouder was..."
Jaron geeft tijdens het ontbijt tips aan duurzaamheidswethouder Gert Vos: "Als ik wethouder was, zou ik doorgaan met waar jullie al mee bezig zijn: scholen bezoeken, ondernemers bij elkaar brengen, een evenement organiseren. En laten zien wat er allemaal al gebeurt. Daadkracht tonen. En, niet onbelangrijk: luisteren naar jongeren en hun ideeën serieus nemen. Daarom vind ik het super dat ik hier nu aan tafel zit." Vroeger wilde Jaron boer worden, later brandweerman, nu werkt hij aan zijn toekomst als ondernemer en misschien wel als politicus.

Traumahelikopter naar Pesse voor ernstig ongeval

Gemaakt: Vrijdag, 13 oktober 2017 16:18

PESSE – Op de kruising Wijsterseweg met de Secteweg in Pesse zijn vrijdagmiddag twee auto's met elkaar in botsing gekomen. Hierbij raakten twee personen dermate gewond dat ze naar het ziekenhuis zijn overgebracht.

 

Eén inzittende werd behandeld in de ambulance maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Het mobiel medisch team kwam per traumahelikopter ter plaatse en verleende assistentie bij het ongeval.

 

De verkeers analisten van de politie doen onderzoek naar de oorzaak.

Meerdere auto's verwoest door brand bij garagebedrijf

Gemaakt: Zaterdag, 14 oktober 2017 07:40

HOOGEVEEN - Een brand bij een garagebedrijf aan de Industrieweg in Hoogeveen heeft zes auto's verwoest en meerdere auto's beschadigd.

 

Door nog onbekende oorzaak brak er van vrijdag op zaterdagnacht rond half twee brand uit in één van de auto's en sloeg het vuur al snel over naar naast geparkeerde voertuigen. De brandweer rukte met groot materieel uit maar kon niet voorkomen dat een aanzienlijk aantal auto's uitbrandde.

Kindje dood in auto bij politiebureau in Assen

Gemaakt: Zaterdag, 14 oktober 2017 23:23

ASSEN - Bij het politiebureau aan de Balkengracht in Assen hebben agenten zaterdagavond een overleden kind aangetroffen in een auto. De bestuurder van de auto werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het kind. De politie is inmiddels een onderzoek gestart.

 

Zaterdagavond kwam een man bij het bureau aan de Balkengracht. Hij zocht contact met de agenten die daar op dat moment aan het werk waren. Ze gingen met hem in gesprek en liepen met hem mee naar zijn auto. In het voertuig werd vervolgens een overleden kind aangetroffen. De man werd direct aangehouden en ingesloten. De politie doet inmiddels onderzoek naar de identiteit van het kind en naar de doodsoorzaak.

 

Het slachtoffer is vermoedelijk een 12-jarige meisje uit de gemeente Hoogeveen. Een 46-jarige man uit dezelfde gemeente is aangehouden. De 46-jarige verdachte is een bekende van de moeder van het 12-jarige slachtoffer. Daardoor kende hij ook het meisje.

Gedenkplek in RSG Wolfsbos ter nagedachtenis van omgekomen leerlinge

Gemaakt: Dinsdag, 17 oktober 2017 17:21

HOOGEVEEN – Afgelopen zaterdag overleed Djamila Marissen, een brugklasleerling van RSG Wolfsbos. Naast medeleven met de naaste familie gaat de aandacht van de school in het bijzonder uit naar de medeleerlingen van Djamila en hun ouders. Met veel zorg en aandacht richten haar klasgenootjes vandaag op school een gedenkplek in.

 

Leerlingen en ouders van de klas waarin Djamila zat, werden maandagochtend op school uitgenodigd om verdriet, emoties en ongeloof met elkaar te delen. In de andere klassen werd door mentoren tevens ruimschoots aandacht besteed aan deze vreselijke gebeurtenis. Niet alleen bij leerlingen en ouders maar ook bij de medewerkers van de school kwam het bericht keihard aan. De bijeenkomsten verliepen rustig en naast ondersteuning van externe deskundigen, vond men ook vooral steun bij elkaar.

 

Indrukwekkend
Samen met de klas van Djamila, bedacht mentor Thijs Huizing om op school een gedenkplek te maken voor Djamila. Huizing vertelt: "Je wilt zo graag iets doen om het verdriet ook maar iets dragelijker te maken en ruimte te bieden voor emoties. Iedereen doet dat op z'n eigen manier. Vanochtend zijn we als klas aan de slag gegaan. De een laat eerst z'n tranen de vrije loop, de ander schrijft in een adem een gedicht of maakt een tekening." In de gedenkruimte staat een vaas met van elke klasgenoot is er een witte roos, er zijn kaarsjes, knuffels, bloemen, een wand waarop ieder z'n gedachten kwijt kan en als middelpunt een foto van Djamila. Indrukwekkend ...... Huizing is trots op zijn leerlingen en op Djamila, "we zijn een school met een hart, dat is ook precies wat de gedenkplek uitstraalt". Een plek die liefdevol is ingericht ter nagedachtenis aan een lief en aardig meisje. Leerlingen, ouders en medewerkers kunnen Djamila deze week hier ieder op zijn of haar eigen manier en eigen moment herdenken.

Sahara zand en bosbranden kleuren lucht rood

Gemaakt: Dinsdag, 17 oktober 2017 17:27

NEDERLAND - De zon zou vandaag flink moeten schijnen, maar wie naar de hemel kijkt ziet zeker geen blauwe luchten. In het hele land is de lucht gevuld met fijne zanddeeltjes uit de Sahara. Daarbij zit ook rook afkomstig van de bosbranden in Spanje en Portugal. Hierdoor is de zon opvallend rood en hebben we een bruinige gloed aan de horizon.

 

Rook en zand in de lucht komt vaker voor, maar de combinatie van beiden in deze hoeveelheden is volgens MeteoGroup uniek te noemen. De stof en rook zijn zo dik, dat de zon moeite heeft om er doorheen te komen. Daardoor is er in de grijze lucht een sinaasappelkleurige zon te zien.

 

Heeft u vandaag een mooie foto gemaakt van de mysterieuze zon? Voeg uw foto toe via reacties!

Moeder van Shaleyne aangehouden in Hoogeveen

Gemaakt: Dinsdag, 17 oktober 2017 23:19

HOOGEVEEN – Ruim twee jaar na de dood van de acht jarige Sharleyne is de 37 jarige moeder alsnog door het openbaar ministerie aangehouden.

 

Zij is verdachte in het onderzoek naar de dood van het meisje dat in juni 2015 onderaan de flat dood werd aangetroffen. De verdachte is aangehouden op basis van nieuwe aanwijzingen in het forensisch onderzoek.

Bestuurder auto uit wagen geknipt na ongeval in Nieuw-Balinge

Gemaakt: Woensdag, 18 oktober 2017 15:12

NIEUW-BALINGE – Op de Haarweg in Nieuw-Ballinge is woensdagochtend een automobilist van de weg geraakt en met de zijkant van de wagen tegen een boom tot stilstand gekomen. De brandweer moest de man uit zijn voertuig knippen waarna het slachtoffer naar het ziekenhuis werd overgebracht.

 

De automobilist kwam in botsing met een tracktor en raakte vervolgens dusdanig uit koers dat het voertuig een boom raakte en op de kant tot stilstand kwam. Ook raakte er nog een derde auto beschadigd bij het ongeval. De verkeersanalisten van de politie leggen ter plaatse de sporen vast.

Stille tocht voor Djamila

Gemaakt: Woensdag, 18 oktober 2017 17:26

HOOGEVEEN - Er komt een stille tocht voor Djamila Marissen, het meisje dat zaterdag door een misdrijf om het leven is gekomen. Naaste vrienden van de familie organiseren deze tocht met instemming van de ouders van Djamila. De stille tocht wordt gehouden op vrijdag 20 oktober om 19.00 uur. De route loopt van basisschool Het Palet, Van Goghlaan 5, naar RSG Wolfsbos, Valkenlaan 1 in Hoogeveen. De tocht gaat ook langs het gebouw van Delu, waar Djamila opgebaard ligt. De stoet neemt hier een minuut stilte in acht.

 

Vlinders
De familie stelt het op prijs als de deelnemers aan de tocht een zelfgemaakte vlinder meenemen. De vlinder symboliseert het kleurrijke meisje dat Djamila was en het was haar favoriete dier.

 

Bereikbaarheid
Als u met de auto naar Het Palet komt, kunt u het beste parkeren aan de Groenewegenstraat. Als u op de fiets komt, kunt u uw fiets stallen bij buurthuis Het Oor. Volgt u de aanwijzingen van de handhavers hierbij alstublieft op.

 

Route
De route van de stille tocht is als volgt: Het Palet aan de Van Goghlaan – Hoofdstraat – Het Haagje – Wolfsbosstraat – RSG Wolfsbos aan de Valkenlaan.

Wielrenner dood aangetroffen aan de Boerdijk in Zwinderen

Gemaakt: Donderdag, 19 oktober 2017 17:40

ZWINDEREN - Donderdag aan het eind van de middag is een wielrenner dood in de berm van de Boerdijk in Zwinderen aangetroffen.

 

De politie heeft de weg afgezet en doet onderzoek naar de oorzaak van het overlijden.

 

Update

Uit onderzoek door de schouwarts is gebleken dat de man een natuurlijke dood is gestorven. Hij had helaas geen gegevens bij zich, waardoor de politie zijn identiteit niet vast kunnen stellen. De politie vraagt uw hulp bij de identificatie.

Dode aangetroffen in vijver Hoogeveen

Gemaakt: Donderdag, 19 oktober 2017 18:27

HOOGEVEEN - Aan de Bentinckslaan in Hoogeveen is donderdag aan het eind van de middag een dode aangetroffen in een vijver.

 

De politie onderzoek hoe de persoon in de vijver terecht is gekomen en de doods oorzaak. De omgeving is afgezet voor onderzoek van de recherche en Forensische opsporing.

 

Update

Onderzoek naar de in het water aangetroffen man in Hoogeveen is afgerond. Het slachtoffer is een 59-jarige man uit Hoogeveen. Doodsoorzaak is nog in onderzoek.

Drentse gemeenten en Area gaan gezamenlijk meer werk maken van een (bijna) afvalvrije regio

Gemaakt: Donderdag, 19 oktober 2017 20:20

REGIO - De Drentse gemeenten en Area gaan gezamenlijk inzetten op het verder terugdringen van het huishoudelijk restafval in Drenthe. Door samenwerking willen de partijen in 2020 voldoen aan de landelijke afspraken in de omslag van afval naar grondstof. Tegelijkertijd willen de partijen nieuwe banen creëren rondom nieuwe inzamel- en recyclingactiviteiten in Drenthe, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor het bekrachtigen van de samenwerking ondertekenden de bestuurders van de Drentse gemeenten en Area donderdag 19 oktober het manifest Drenthe van afval naar grondstoffen; Samen op weg naar gemiddeld 100 kg huishoudelijk restafval in Drenthe.


Samen sterker
De Drentse samenwerking laat ruimte voor elke individuele gemeente om het eigen afvalbeleidsplan uit te voeren. Bert Bouwmeester, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg VDG Milieu Energie en Mobiliteit, zegt hierover: "Gezamenlijk zijn we sneller in staat om de omslag van afval naar grondstof in Drenthe te maken en daar bovendien meer voordelen uit te halen voor iedereen in de regio." Dat het manifest voortkomt uit een symposium van MarkeRein, het samenwerkingsplatform van de twaalf gemeenten en Area, vindt Bouwmeester tekenend. "Drenthe is klaar voor de volgende stap in de omslag naar een circulaire economie: het gezamenlijk onderzoeken en benutten van nieuwe kansen die onze regio kunnen versterken."

 

In de afgelopen periode zetten veel gemeenten al individueel in op het verbeteren van de afvalscheiding en het reduceren van het huishoudelijk restafval. Zo voerden sommige gemeenten een PMD-container in (voor de inzameling van Plastic en Metalen verpakkingen en Drankenkartons), werden pilotprojecten als 100-100-100 gestart en werden campagnes uitgerold om inwoners te stimuleren en ondersteunen in het scheiden van afval. In 2016 leidde dit in Drenthe tot gemiddeld 231 kg restafval per inwoner en een afvalscheiding van 58 procent. Door nu gezamenlijke ambities en doelstellingen te onderschrijven en hierin zoveel mogelijk regionale maatregelen te treffen, ook in VDG-verband, willen de gemeenten en Area deze prestaties aanzienlijk verbeteren: naar maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar en 75 procent afvalscheiding in 2020. Deze doelen zijn conform de landelijke afspraken in het Publiek Kader Huishoudelijk Afval 2025 en het Uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof – Huishoudelijk afval.

 

Regionale maatregelen
Het regionaal onderzoeken en benutten van nieuwe inzamelstructuren – zoals voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal – en het gezamenlijk ontwikkelen van eenduidige communicatie – op eenzelfde manier inwoners informeren en stimuleren – worden gezien als belangrijke stappen naar een (bijna) afvalvrij Drenthe. Uiteindelijk willen de gemeenten en Area toe naar slechts 30 kg restafval per inwoner per jaar. Daarnaast zullen de twaalf gemeenten en Area gezamenlijk een steviger positie hebben aan de onderhandelingstafel in verkenningen met regionale en landelijke producenten. Naar verwachting kunnen daardoor ook betere afspraken worden gemaakt over nieuwe werkgelegenheid en een hogere arbeidsparticipatie in de regio, voortvloeiend uit nieuwe inzamel- en recyclingactiviteiten.

Politie vraagt hulp bij identificatie overleden wielrenner

Gemaakt: Donderdag, 19 oktober 2017 21:08

ZWINDEREN - Donderdag 19 oktober kreeg de politie een melding dat omstanders een man hadden aangetroffen op de Boerdijk in Zwinderen. Toen agenten op de Boerdijk aan kwamen bleek de man al te zijn overleden. Uit onderzoek door de schouwarts is gebleken dat de man een natuurlijke dood is gestorven. Hij had helaas geen gegevens bij zich, waardoor de politie zijn identiteit niet vast kunnen stellen. En waardoor zij ook niet zijn naasten in kennis kunnen stellen.

 

De politie vraagt om het signalement goed door te lezen en ook te kijken naar de getoonde fiets. Mocht je aanslaan op de omschrijving en of de fiets dan verzoeken we je om te bellen met 0900-8844 en daar je informatie te delen.

 

Het gaat om een slanke kleine blanke man. Zijn leeftijd is geschat tussen de 50 en 60 jaar oud. Hij heeft een grijze baard en is brildragend. Hij was gekleed in wielrenners kleding en droeg een grijs/blauwe fietshelm. Hij reed op een racefiets van het merk Stevens type Sanremo.

 

Update

Na een lange zoektocht en veel inspanning is de identiteit, mede dankzij uw betrokkenheid en hulp, van de man vastgesteld. Wij danken u allen voor uw betrokkenheid en medeleven. Ook willen wij alle betrokkenen en nabestaanden veel sterkte toewensen.

Duitser aangehouden met auto vol gestolen spullen

Gemaakt: Donderdag, 19 oktober 2017 21:57

REGIO - Vanmiddag, donderdag 19 oktober, heeft de politie in Wachtum een 56-jarige verdachte uit Emlichheim (Duitsland) aangehouden voor heling cq diefstal.

 

De verdachte had zijn auto volgeladen met levensmiddelen, waaronder 68 pakken Douwe Egberts koffie, kaas, drank en meer. Deze zijn vermoedelijk van diefstal afkomstig. De politie onderzoekt de herkomst van de levensmiddelen. Herkent u de combinatie van de witte Mercedes en de jassen op de foto's, in verband met mogelijke winkeldiefstal in de omgeving Zuidoost-Drenthe of Hoogeveen? Dan komt de politie graag in contact met u via 0900-8844.

Honderden mensen mensen lopen mee in stille tocht voor Djamila (12) in Hoogeveen

Gemaakt: Vrijdag, 20 oktober 2017 21:03

HOOGEVEEN – Honderden belangstellenden verzamelden zich bij basisschool Het Palet, de school van de om het leven gebrachte Djamila om een stille tocht te lopen.

 

Twaalf jaar was ze nog maar toen haar het leven werd ontnomen. Sommige liepen de stille tocht met zelfgemaakt vlinders. Ook burgemeester Loohuis liep mee. De tocht eindigde bij RSG Wolfsbos. De middelbare school waar Djamila sinds zes weken brugklasser was.

 

Vorige week zaterdag werd Djamilla dood gevonden bij het politiebureau in Assen. Ze lag in een auto van de vriend van haar moeder. Hij is dan ook aangehouden als verdachte.

Vakantiehuisje uitgebrand op attractiepark Slagharen

Gemaakt: Zaterdag, 21 oktober 2017 16:29

SLAGHAREN – Een vakantiehuisje op het terrein van attractiepark Slagharen in Slagharen is zaterdagmorgen afgebrand. De brandweer had het vuur snel onder controle maar het huisje kon niet meer gered worden.

 

De activiteiten in het park werden gewoon voortgezet. Over het ontstaan van de brand is niets bekend. De pers werd op het terrein niet toegelaten.