Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 12:46:20 (inci-09) Vko (eenzijdig, Auto) Langedijk Hollandscheveld 038931 Prio Hoog Eenheid | TS 61-11 Brandweer Hoogeveen Drenthe
donderdag 24 januari 2019

VRIJDAG 26|01

Nieuwe ondersteuning mantelzorgers succesvol

In plaats van het gemeentebudget in geld aan mantelzorgers uit te keren, is een speciaal programma opgezet

HOOGEVEEN - De gemeente Hoogeveen ondersteunt mantelzorgers al jaren. Twee jaar geleden is daarin een scherpe keus gemaakt. In plaats van het gemeentebudget in geld aan mantelzorgers uit te keren, is een speciaal programma opgezet: 'Mantelzorg Vitaal'. Dit biedt mantelzorgers gratis ontspanning. Deze aanpak blijkt succesvol: het aantal aanmeldingen is de afgelopen jaren explosief gestegen.

 

'Geweldig nieuws', aldus een tevreden wethouder Erik Giethoorn. 'Wij willen met Mantelzorg Vitaal juist de zwaar belaste en overbelaste mantelzorgers bereiken en hen echt ontspanning en ondersteuning bieden. Het is goed om te constateren dat we daarin succesvol zijn. Dat bereik je niet met een bescheiden bedrag voor alle mantelzorgers'.

 

Mantelzorg Vitaal biedt allerlei ontspanningsactiviteiten waar mantelzorgers elkaar ook kunnen ontmoeten en ondersteunen. 'Maar er zijn natuurlijk ook mantelzorgers die geen behoefte hebben aan een programma met andere mantelzorgers. Voor hen realiseren we steeds meer individuele arrangementen, zoals een fitnessabonnement, badenkaarten voor het zwembad of de sauna of bioscooparrangementen.'

 

Evaluatie
Het succes van de nieuwe werkwijze blijkt uit de evaluatie die gisterenavond aan de gemeenteraad is gepresenteerd. Het aantal nieuwe aanmeldingen van mantelzorgers is opvallend gestegen sinds de start van Mantelzorg Vitaal in 2016. In 2015 was het aantal aanmeldingen 107. In 2016 was dat 305 en in 2017 zelfs 359. In 2016 is er door 158 personen gebruik gemaakt van mantelzorgondersteuning en in 2017 in totaal 265. In 2016 maakten 235 personen gebruik van Mantelzorg Vitaal: in 2017 steeg dat spectaculair naar 765.

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie